Top
Architecture

Olafur Eliasson’s first constructing is a castle-like workplace in a Danish fjord

Danish-Icelandic artist Olafur Eliasson has accomplished his first constructing – a fortress-like workplace within the Vejle Fjord in Denmark, referred to as Fjordenhus.

Fjordenhus is the headquarters of Kirk Kapital, which is the holding and funding firm for 3 brothers who’re direct descendent of the founding father of Lego. Nevertheless it additionally contains a publicly accessible floor ground.

Fjordenhus by Olafur Eliasson
Photograph is by Tom Ravenscroft/Dezeen

It’s the first constructing solely designed by Studio Olafur Eliasson, which has beforehand collaborated on architectural initiatives together with the Harpa live performance corridor in Reykjavík and the Serpentine Pavilion 2007 in London, and constructed smaller buildings together with the Cirkelbroen bridge in Copenhagen.

The constructing rises from the water within the harbour of the town of Vejle. It’s accessed throughout a footbridge, with a subterranean passage additionally connecting the constructing’s basement to the dockside.

The footbridge leads into the constructing’s public floor ground, which affords views out throughout the harbour and is embellished with site-specific artworks created by Eliasson. Above this double-height house, there are three storeys of workplaces for Kirk Kapital.

Fjordenhus’ distinctive kind was created to reference the atmosphere of the Vejle Fjord.

“[The clients said] we wish to construct a working atmosphere for the muse that we now have, we wish to emphasise the qualities which might be vital to us: nature, mild, the climate, the seasons and the Vejle Fjord,” Eliasson informed Dezeen.

Fjordenhus by Olafur Eliasson

“We really requested the shopper whether or not we may construct within the water and tackle an ephemeral language, an natural language, that is perhaps a place to begin for the design,” continued Eliasson.

“We spent quite a lot of time speaking to the shopper, to persuade the shopper to take the step, and say ‘let’s leap from the island into the water, into the commercial harbour, lets have fun the wind the sunshine, the standard of the water, and let’s have fun the atmospheric qualities of Vejle that outline the standard of life’.”

Fjordenhus by Olafur Eliasson

A part of the broader growth plan for the Vejle harbour, the constructing stands subsequent to a chunk of reclaimed land that can also be being developed by Kirk Kapital. Together with a number of housing blocks, this growth accommodates a plaza and jetty designed by panorama architect Günther Vogt.

“They has been fairly some effort through the years, as in lots of cities, to revitalise the harbour, turning the town’s predominant face from the town sq. to attract consideration to the harbour,” stated Eliasson.

It’s envisioned that the constructing, and plaza will turn out to be the vacation spot on a public promenade from the centre of the town to the fjord.

“The brothers stated we’d additionally like to provide one thing again to the town,” defined Eliasson. “I hope the residents of Vejle will embrace Fjordenhus and determine with it as a brand new landmark for the harbour and their metropolis.”

Fjordenhus by Olafur Eliasson

The constructing’s geometric kind is made of 4 intersecting circles. Every of those cylinders has voids carved out of them, that are round at one finish and elliptical on the different. Partially glazed, arch-shaped openings are additionally minimize from these volumes.

Constructed round a concrete construction, the constructing’s internal and outer partitions are constructed from 970,000 bricks. The artist selected 15 totally different hues of unglazed brick, together with blue, inexperienced and silver glazed bricks.

Fjordenhus by Olafur Eliasson

Every of the exterior facades has a distinct mixture of bricks relying on the sunshine that it’s going to obtain, with the glazed blue bricks used extra regularly close to the bottom and blue bricks extra typically on the high of the constructing.

The interior areas even have combos of bricks particular to the room’s makes use of. For instance, solely gray and silver bricks are used within the stairwells.

Hole air flow bricks are included into the inner facades to control sound and temperature.

The position of every seen brick was digitally chosen by the Studio Olafur Eliasson to create what the artist known as “mini-artistic compositions”.

Fjordenhus by Olafur Eliasson

Fjordenhus accommodates workplace house for all three Kirk Kapital administrators and their workers. There are additionally assembly rooms, a board room, a eating room and a roof terrace.

All of the tables and workplace furnishings, other than the chairs, are additionally designed by Eliasson.

Fjordenhus by Olafur Eliasson

Based on the artist, the constructing allowed him, and the studio to take the expertise gained engaged on quite a few artworks and installations, to a bigger scale.

“I need to pay tribute to the braveness of the shopper for not solely accepting that concept but in addition having requested an artist who has not constructed earlier than, fortunately I’ve Sebastian [Behmann] who works with me on my facet, so I didn’t flake all of it collectively,” he stated.

“This allowed us to show years of analysis – on notion, bodily motion, mild, nature, and the expertise of house – right into a constructing that’s without delay a complete murals and a completely purposeful architectural construction.”

Fjordenhus by Olafur Eliasson

The studio hopes that the mission is not going to be the final structure mission that they work on. To finish future initiatives, Eliasson and Behmann established a devoted architectural apply referred to as Studio Different Areas (SOS), in 2014.

Pictures is by Anders Sune Berg, other than the place in any other case acknowledged.